SABRA & SHATILA

Sabra og Shatila er to palæstinensiske flygtningelejre oprettet lige efter Israels krig med nabolandene i 1948-49.

Lejrene ligger i Beirut i Libanon, og flygtningene kom fra den nordlige del af Galilæa. De to lejre blev kendte i det meste af verden på grund af en massakre i 1982, hvor mellem 800 og 3000 civile blev dræbt af kristne, libanesiske militser, som den israelske hær lod gå ind i lejrene.
Libanon var midt i en borgerkrig, hvor forskellige grupper og militser - også palæstinensere - kæmpede mod hinanden. En af palæstinensernes største modstandere var falangisterne, en militær enhed og et politisk parti, som kom fra maronitterne - en af de kristne grupper i Libanon .
Massakrene, som falangisterne udførte mellem den 16. og 18.september, fandt sted, mens israelske tropper stod rundt om de to lejre og sørgede for, at ingen kunne komme hverken ind eller ud. Tallet på mellem 800 og 3000 civile ofre for massakren inkluderede både mænd, kvinder og børn – unge som gamle, palæstinensere så vel som libanesiske shiitiske mulismer, men ingen kender det præcise tal.

Massakrene gav genlyd rundt omkring i verden, og i Israel fik den konsekvenser for forsvarsminister og hærleder, Ariel Sharon. Den israelske regering nedsatte den såkaldte Kahan-kommission, som i sin rapport konkluderede, at den israelske hærledelse havde været i kontakt med falangisterne før og under massakren – at de med andre ord vidste, hvad der foregik. Kommissionen konkluderede, at Sharon havde et ’personligt’ ansvar, og han blev tvunget til at gå af som forsvarsminister, men blev i regeringen.

Sabra og Shatila fungerer stadigvæk som flygtningelejre - eller rettere flygtningebyer - den dag i dag. De seneste tal viser, at der i Shatila bor langt over 10.000 palæstinensiske flygtninge.

LÆS MERE
• Libanon

BØGER
• From Beirut to Jerusalem.
Friedman, Thomas
HarperCollings Publishers, 1993

• Afmagtens Oprør
– Israels tredie front.

Schiff, Ze’ev og Ehud Ya’ari
Spektrum, 1991.