KAPITEL 6: FÆLLES GODE ELLER FORBANDELSE?

Sardar-Sarovar projektets start beskrives i en Newsreel fra 50’erne. Nehru kaldte dæmningerne for ’det moderne Indiens templer’. Men de har ødelagt livet for mindst 16 mill. mennesker, som er blevet forflyttet.
Ministeren mener, at man skal ofre noget for det fælles bedste – han ville selv gøre det. Men Luharya er aldrig blevet spurgt. Han vil ikke opgive deres jord mod betaling.

Verdensbank-konsulenten Hugh Brody sætter spørgsmålstegn ved, om projektet overhovedet vil virke. Beregninger viser, at der ikke er vand nok, og at det først og fremmest vil nå industrien (den gyldne korridor) og byerne ved kysten i Gujarat, hvor specielt kemiindustrien og storlandbruget har brug for det. Men det vil ikke nå de tørkeramte områder mod nord – det, der var den oprindelige begrundelse.

Regeringen har fremført, at projektet skal skaffe vand til de fattige, men Arundhati Roy hævder, at projektet handler om at tage resurser fra de fattige og give dem til de rige; at det handler om at centralisere magten.

LÆS MERE

• Sardor Sarovar
• Verdensbanken
• Hugh Brody
• Arundhati Roy