NYE TYPER MIKROFINANS

Mikrofinans-industrien udvikler sig hurtigt – både hvad angår omfang og indhold. Det skyldes først og fremmest et voksende behov – drevet frem af millioner af små entreprenører, der mangler startkapital for at kunne realisere deres planer. I branchen regner man med, at der de kommende fem år vil være behov for mellem 10 og 20 milliarder dollars.
Det skyldes ikke mindst, at udbuddet af de finansielle ydelser vil stige. Ud over virksomhedslån er der eksempelvis tale om ydelser som udstedelse af kreditkort, leasing, bolig- og uddannelseslån, forsikringer og pengetransaktioner.

En anden væsentlig årsag til den voksende omsætning er, at private investorer har fået øjnene op for, at det kan være ganske profitabelt at låne penge ud til fattige mennesker og i det hele taget være med til at sørge for, at fattige mennesker får adgang til basale økonomiske ydelser. Dels fordi renterne på mikrolån er høje, og dels fordi der er færre eksempler på misligholdelse af lån.
Derfor er nogle af verdens største banker blevet en del af ’mikrofinans-industrien’, og flere og flere investeringsvirksomheder har slået sig op som brobyggere mellem investorer og fonde på det på den ene side og mikrofinans-institutioner på den anden.

Også almindelige mennesker i vores del af verden har fået mulighed for at investere i mikrofinans. Via finansportaler som amerikanske Kiva og danske MyC4 kan alle med adgang til en computer og med lidt penge på lommen give lån direkte til små og mellemstore entreprenører i specielt Afrika – med gode muligheder for at få pengene plus renter retur.

LÆS MERE

• Private banker
• Investeringsformidling