Klimaets betydning for Kenyas økonomi

2015-målene blev ikke nået
Kenya importerer for flere penge, end landet eksporterer, og den negative handelsbalance påvirkes af både priserne på verdensmarkedet og ændringer i klimaet – ikke mindst fordi landsbrugsproduktion dominerer Kenyas produktion. Mere end 75 procent af befolkningen arbejder i landbrug eller tilhørende aktiviteter, der bidrager med næsten 25 procent af den nationale produktion. Grønsager, frugter, blomster og te er de vigtigste eksportafgrøder.

Kenyas økonomi er den 3. største i Afrika syd for Sahara (efter Sydafrika og Nigeria), og Kenya er langt mindre afhængig af udenlandsk bistand end de fleste andre afrikanske lande. Skatteprovenuet udgør 23 procent af BNP – meget højt efter afrikansk standard.

Mange i Kenya mener, det går den forkerte vej. Ud over klimaændringerne, der rammer den økonomiske udvikling, er landet plaget af korruption og dårlig regeringsførelse. I Kenya er der både ekstrem fattigdom og ekstrem rigdom. 2006-2016 næsten fordobledes antallet af superrige – med formuer på over 30 millioner dollars – den fjerdehurtigste stigning i verden efter Vietnam, Indien og Kina. 8-9.000 kenyanere har flere penge end de resterende 44 millioner til sammen.
Se Jeg skal aldrig tilbage

En dyr kop te
Kenya, verdens største teproducent, lider under tørke og afskovning. Det betyder, at man høster mindre te, og den manglende forsyning får tepriserne til at stige. I havnebyen Mombasa, hvor mere end en tredjedel af verdens teeksport bliver vurderet, slår priserne gang på gang nye rekorder.

"Vi har ikke haft regn i månedsvis i Kenya, så produktionen er lav, og derfor er priserne skyhøje", fortæller produktionslederen på en stor tefabrik, som ejes af det britisk-hollandske multinationale firma Unilever, til The Times.

Det er ikke alene tørken, som forårsager en dramatisk reduktion af verdens teforsyning. Afskovningen i Kenyas Mau Forest – et af de vigtigste vandopsamlingsområder – har forværret problemet. De 400.000 hektar skov fungerer som en stor svamp, som regulerer vandstrømmen og fugtigheden i et kæmpestort område, hvor skoven således i mange år har skabt ideelle forhold for tedyrkning. Kombineret med manglende nedbør i hele landet har ødelæggelsen af skoven haft en katastrofal effekt på temarkerne.• Climate change in Kenya
• Fakta om Kenya
• Tea prices