Politiske fanger

Omkring 40 procent af alle palæstinensiske mænd og 20 procent af hele befolkningen har på et tidspunkt i deres liv været tilbageholdt eller fængslet af de israelske myndigheder siden Israel besatte Vestbredden og Gaza 1967. Det vil sige, at stort set alle familier har oplevet, at et medlem er blevet taget af israelsk militær eller politi af kortere eller længere varighed.

Da palæstinensere i de besatte områder hører under israelsk militærlov, skal deres sag for en militærdomstol. Israelske bosættere, der bor i samme områder, hører omvendt under civil lov og civile domstole. En undersøgelse fra 2010 viste, at over 99% af alle sigtede palæstinensere bliver dømt skyldige.

Blandt fangerne er en større andel under ’administrativ forvaring’ (på engelsk ’administrative detention’). Det betyder, at den fængslede ikke ved, hvad han eller hun er anklaget for. Fanger kan holdes i ’administrativ forvaring’ i op til seks måneder af gangen, men ofte bliver perioden forlænget i op til flere år. Under den første og anden Intifada blev langt over1000 holdt under ’administrativ forvaring’, mens der på andre tidspunkter blot har været et par håndfulde.

Brug af ’administrative forvaring’ er ikke ulovlig ifølge international lov, men bør kun anvendes begrænset og i særlige tilfælde, eksempelvis hvis statens sikkerhed er truet. Netop sikkerhed er som regel den officielle begrundelse for, at palæstinensere holdes under ’administrativ forvaring’, men netop den omfattende brug af denne praksis møder kritik blandt menneskerettighedsorganisationer.

Blandt fangerne er også mindreårige. Omkring 6-700 børn tilbageholdes årligt. Ifølge israelsk militærlov kan børn først arresteres, når de er over 12 år, men i nogle tilfælde er børn ned til 5-års alderen blevet tilbagehold midlertidigt. Selvom Israel har ratificeret FN’s børnekonvention, har flere internationale børneorganisationer anklaget myndighederne for brud på børns rettigheder. I en rapport fra 2013 konkluderede UNICEF at mishandling af palæstinensiske børn i militærets forvaring er ”udbredt, systematisk og institutionaliseret.”


Adameer: Political prisoners

B’Tselem:
Statistik over palæstinensiske fanger i Israel


B’Tselem:
’Administrativ forvaring’


UNICEF:
Rapport om børn i israelsk forvaring