Fjerne Naboer

Udskrevet d. 18.10.18 - kl.04:01:28KENYAS HISTORIE

Konflikten om Kenyas skove kan spores tilbage til kolonitiden, hvor de britiske kolonialister centraliserede forvaltningen af Kenyas skove. Store områder blev ryddet til fordel for landbrug, og de ædle træsorter blev fældet og brugt til huse, møbler og ikke mindst til jernbanen fra Mombasa til Victoriasøen. Det, at skovene nu blev forvaltet fra centralt hold, banede vej for, at magthaver helt frem til i dag har kunnet udnytte skovene til at fremme egne interesser.

Kolonitiden var præget af undertrykkelse og modstand frem til uafhængigheden i 1963. De første år efter selvstædigheden var optimistiske, men der gik mange år, før det igen var farligt at være i opposition. Præsident Daniel Arap Moi holdt landet i et fast greb frem til valget i 2002.

Det politiske liv efter demokratiets indførelse i Kenya har langt fra været problemfrit. Alligevel kom den voldsomme voldsbølge efter valget i slutningen af 2007 bag på mange iagttagere. De øverst ansvarlige for volden har endnu ikke skullet stå til regnskab, men den Internationale Straffedomstol regner med, at de vil blive retsforfulgt.

Fraværet af "god regeringsførelse" og en omfattende korruption har gjort det svært for kenyanerne at have tillid til deres politikere. De statsejede skove har været brugt af politikerne som en måde at skaffe sig velstand og politisk støtte på. Med en ny forfatning fra 2010 er der dog håb om, at korruptionen bliver mindre, og at magthaverne ikke fremover vi bruge vold for at holde sig ved magten.

LÆS MERE

• Crawford: Historisk tidslinje på engelsk
• BBC: Historisk tidslinje på engelsk